Петметарскиот споменик на Неџат Аголи требаше да биде поставен во центарот на Скопје, на плоштадот „Македонија“ наместо во септември 2014 е поставен летото во 2016.

Поставувањето на овој, како и на другите споменици на албански дејци што се дел од проектот „Скопје 2014“, се резултат на коалициски договор меѓу ВМРО ДПМНЕ и ДУИ.

Инцијативата за одобрување на спомениците на Неџат Аголи, Пјетер Богдани и Јосиф Багери, ДУИ ја поднесе до советниците на општина Центар во јуни 2010. Тие беа одобрени во октомври истата година, но поставени се во мај 2016 година.

Со овој споменик е поврзана анегдотата со пратеникот на ДУИ Артан Груби кој постави своја слика пред споменикот на Методија Шаторов - Шарло, мислејќи дека се слика пред статуата на Аголи.

Автор на идејното решение е скулпторот Исмет Рамичевиќ. Тој е првонаграден на конкурсот на кој се доделени три награди.

Првата од 200.000 ден. ја добива Исмет Рамичевиќ, втората од 120.000 денари Невзат Бејтули, а третата од 60.000 денари Перо Кованцалиев.

Аголи бил правник, комунист и партизан, прв министер за социјална политика во Македонската влада по крајот на Втората светска војна, но 1948 бил уапсен и осуден на затвор каде што починал.

Достапни податоци за објектот

Вредност во евра:
152.652 €
Вредност во денари:
9.388.105 ден.
Вид на објект:
Споменик
Статус:
Завршен
Документација:
Преземете документи

Инвеститори и изведувачи

Местоположба на објектот