Споменикот на свети Климент Охридски е поставен во средишното зеленило на истоимениот булевар, спроти Соборниот храм во Скопје, во декември 2010 година.

Споменикот е изработен во бронза и е висок околу 4,5 метри, а е поставен на постамент од 1,2 метри.

Авторот Томе Серафимовски е избран на јавен конкурс како првонаграден со 300.000 денари. Втората награда му е доделена на Никола Тасевски, 200.000 денари, третата од 100.000 денари на Војдан Запров, а со по 50.000 ден. се наградени Филип Даскаловски и Слободан Милошевски.

Согласно практиката на самиот автор кој во рамките на проектот „Скопје 2014“ има изработено неколку дела, во склучениот договор со општина Центар се подразбираат и другите трошоци за изработка на споменикот: леење, транспорт, набавка на материјали, закуп на простор, хонорари за соработници.

Серафимовски е автор и на споменикот на Свети Климент во Охрид.

„Со задоволство го работев споменикот на свети Климент како ја благословува Библијата. Ова е споменик што е различен од оној во Охрид и ми беше голема чест и задоволство токму јас да го изработам“, изјави Серафимовски при поставувањето на споменикот во Скопје.

Достапни податоци за објектот

Вредност во евра:
190.032 €
Вредност во денари:
11.686.991 ден.
Вид на објект:
Споменик
Статус:
Завршен
Документација:
Преземете документи

Инвеститори и изведувачи

Местоположба на објектот