Реконструкцијата, доградбата, адаптацијата и надградбата на зградата на Парламентот започна во 2010 година, а заврши во октоври 2016.

Со градежниот зафат изградени се дополнителни 4 илјади квадратни метри, во кои спаѓаат и 100 простории наменети за пратенички канцеларии.

Изградени се и шест сали за седници на комисиите кои ќе бидат опремени со по две простории за преведувачите и соба за техника.

Со постојните 4 сали, вкупниот број на простории кои се на располагање на овие собраниски тела ќе изнесува 10, односно секоја сала е наменета за заседавање на две конкретни комисии.

Протоколарната сала сместена под големата купола, со дијаметар од 32 метри и височина од десет метри, е повеќенаменска, главно ќе се користи за меѓународни средби и собири, а располага со околу 200 седишта. Салата е со површина од 600 квадратни метри.

За македонските пратеници е опремена и фитнес-сала, сместена во сутеренските простории од десната страна на главниот влез.

Остварувањето на проектот за санација и надградба на овој објект чини повеќе од 20 милиони евра.

Достапни податоци за објектот

Вредност во евра:
21.395.698 €
Вредност во денари:
1.315.835.445 ден.
Вид на објект:
Зграда
Статус:
Завршен
Документација:
Преземете документи

Местоположба на објектот