Спомен-обележјето, кое го симболизира одржувањето на Првото заседание на АСНОМ е поставено во март 2012 година во паркот „Жена-борец“ спроти Собранието.

Композицијата, изработена во бронза, е составена од 10 скулптури од кои три се во седечка позиција со димензии од 3,20 метри и седум во стоечка позиција со димензии од четири метри.

Тие ги претставуваат учесниците на АСНОМ, првото Собрание на Република Македонија: Бане Андреев, Методија Андонов - Ченто и Михајло Апостолски,Кирил Петрушев, Емануел Чучков, Панко Брашнаров, Тихомир Милошевски и Тодор Стојанов - Ѕвездин, Киро Глигоров и Веселинка Малинска.

Скулптурите се поставени на постамент обложен со камен и 10 релјефи во бронза. На предниот дел се поставени релјефи од манастирот „Прохор Пчињски“ каде што е одржано заседанието, на една плоча е напишано „АСНОМ 1944 година“, а на другите релјефи се претставени случувањата во манастирот и околу него.

Автор е Слободан Милошески, кој на свеченото откривање изјави дека работата на спомен-обележјето била предизвик.

Достапни податоци за објектот

Вредност во евра:
1.667.265 €
Вредност во денари:
102.536.822 ден.
Вид на објект:
Споменик
Статус:
Завршен
Документација:
Преземете документи

Инвеститори и изведувачи

Местоположба на објектот