Споменикот на поетот и револуционер Никола Јонков Вапцаров е поставен во паркот веднаш пред зградата на општина Бутел.

Бронзената скулптура е висока 5 метри, поставена на триметарски постамент.

Споменикот е поставен во паркот „Живко Брајковски“, веднаш пред новата општинска зграда.

Автор е Мирослав Станковиќ, кој се потпишува и зад споменикот на Димитрија Чуповски, поставен во општина Центар, како и на лавовите на Колонадата.

Одлуката за ова спомен-обележје е донесена во февруари 2010 година од страна на советницита на општина Бутел. Тогаш беше соопштено дека во финансирањето на споменикот ќе учествува и Министерството за култура.

Според општината, паметникот на Вапцаров чини нешто над седум милиони денари, а според отчетот за потрошеното во рамките на „Скопје 2014“ на министерката за култура Елизабета Канческа – Милевска, за овој споменик се потрошени десет милиони денари.

Достапни податоци за објектот

Вредност во евра:
125.860 €
Вредност во денари:
7.740.400 ден.
Вид на објект:
Споменик
Статус:
Завршен
Документација:
Преземете документи

Инвеститори и изведувачи

Местоположба на објектот