Споменикот на Јустинијан I е откриен на 16 јуни 2011 година како дел од проектот „Скопје 2014“.

Скуплтурата на византискиот цар и император е изработена од бел мермер со висина од пет метри, а е поставена на постамент, исто така изработен од бел мермер, со висина од 3,5 метри. На постаментот има бронзени релјефи со површина од 10,5 квадратни метри.

Автор на делото е Роза Павлеска, а изработувач е уметничката галерија „Пиетро Базанти е Фиљо“ и уметничката леарница „Фердинандо Маринели“ од Фиренца, Италија.

Монументалниот мермерен споменик се наоѓа на десната страна од кејот на Вардар во близина на Камениот мост.

Достапни податоци за објектот

Вредност во евра:
1.336.518 €
Вредност во денари:
82.195.827 ден.
Вид на објект:
Споменик
Статус:
Завршен
Документација:
Преземете документи

Инвеститори и изведувачи

Местоположба на објектот