Споменикот на Димитрија Чуповски е поставен во 2011 година во рамките на Програмата на општина Центар за одбележување значајни настани и личности со спомен обележја.

Статуата на Чуповски е поставена на седми мај, во ист ден со уште три обележја: на основоположникот на македонската литература Крсте Петков Мисирков, Ѓорѓија Пулески и споменикот „Бранители на Македонија“.

Автор на бронзениот споменик на македонскиот деец, поставен на плоштадот „Македонија“ е Мирослав Славковиќ.

Надоместокот за изведба на споменикот е добиен по пат на преговарање со авторот, при што е договорена сума од 57.000 евра за идеен проект, модел на скулптурата и за придружна содржина.

Леењето на скулптурата и на релјефите во бронза е доделено на леарницата „Јеремиќ“ од Србија.

Достапни податоци за објектот

Вредност во евра:
140.021 €
Вредност во денари:
8.611.291 ден.
Вид на објект:
Споменик
Статус:
Завршен
Документација:
Преземете документи

Инвеститори и изведувачи

Местоположба на објектот